PROJECTEN

januari – juli 2024

project 11

Ratatouille

Een feestelijk programma in het eerste halfjaar voor Klarinjo: we vieren het eerste lustrum met muzikale activiteiten. Met als hoogtepunt een klarinettenweekend van formaat in de Buitensociëteit in Zwolle.

Dit thema staat voor: veel verschillende muzikale “groenten”. Ook het woord ‘ratjetoe’ (mengelmoes) is afgeleid van ratatouille. In de eerste helft van het jaar gaan we aan de slag met de werken uit de afgelopen vijf jaar waarvan de spelers van Klarinjo hebben gezegd dat ze die nog graag een keer zouden willen spelen en ook met nieuwe ideeën die ze hebben aangedragen. Op het programma staat onder andere muziek van George Gershwin, muziek van Engelse tv-series en muziek uit de Die Dreigroschenoper van Kurt Weil. Dit programma laten we horen op meerdere plekken, zoals bij het Klarinetweekend en bij het Openluchtspektakel in Vollenhove.

Kijk regelmatig voor meer informatie en kaartverkoop in de agenda op deze site of op onze Facebookpagina.

 

 

 

Eten en drinken

Vanaf september 2024 spelen we werken waarbij het thema ‘eten en drinken’ centraal staat. Deze laten we onder meer horen op het jubileumconcert dat we begin 2025 zullen geven en waarbij eten en drinken niet zal ontbreken!

Kijk regelmatig voor meer informatie en kaartverkoop in de agenda op deze site of op onze Facebookpagina.

september – december 2023

project 10

Winterproject
In het najaar van 2023 repeteren we voor het Winterproject: we spelen werken waarbij de winter centraal staat. Er worden stukken gespeeld met titels als ‘Skating’ (van Charlie Brown’s Christmas), ‘A Winter’s Tale’, Choral for a Winter Day’. Ook spelen we muziek uit de film The Snowman. Meerdere klassieke componisten hebben muziek gecomponeerd voor de jaargetijden, op ons programma staat onder meer een deel uit de ‘Winter’ van de Vier Jaargetijden van Vivaldi en December uit De Seizoenen van Tschaikovsky. Van laatstgenoemde componist klinkt ook een miniversie van de Notenkraker, een werk dat ook met de kersttijd geassocieerd wordt. Sowieso staan er enkele mooie kerstmelodieën op het programma, bijvoorbeeld Mary, did you Know en de Carol of the Bells (een bekend Oekraïens kerstlied uit het begin van de 20e eeuw).
In december en januari laten we dit programma horen in een drietal zorgcentra en verder tijdens de Lichtjestocht in Zwolle-Zuid en bij een Adventsbijeenkomst in de Zwolse Lutherse kerk. Dit zijn besloten optredens. Op vrijdagavond 22 december geven we een openbaar concert in de Theodorakapel te Zwolle.

Kijk voor meer informatie en kaartverkoop in de agenda op deze site of op onze Facebookpagina.

februari – juli 2023

project 9 

Filmmuziek
Klarinjo goes to the movies! We werken tot de zomervakantie van 2023 aan een nieuw project: filmmuziek. We spelen muziek die voor film is geschreven èn muziek die daar niet specifiek voor geschreven is, maar wel bij films werd gebruikt.

We geven enkele korte concerten voorafgaand aan de finale in het Fraterhuis (filmhuis Zwolle). Die eindvoorstelling is op 8 juli, we spelen dan voor het grote witte doek en uiteraard zijn er ook filmbeelden bij de muziek te zien. Daarnaast kijken we na de pauze samen met het publiek naar de film Fantasia: een film waarin muziek een zeer grote rol speelt. Beslist een aanrader voor wie deze film nog nooit heeft gezien.  

Kijk voor meer informatie en kaartverkoop in de agenda op deze site of op onze Facebookpagina.

Mede mogelijk gemaakt door Fonds Amateurkunst Zwolle

 

januari – juni 2022

project 7

In de herhaling: Zomers!
Opnieuw blazen we de zomer tegemoet met mooie en vrolijke muziek, waar we blij van worden! Deels heel bekende werken, deels wat minder bekend. Klassiek en populair. Er komt van alles langs! Op 14 mei houden we een repetitie(zaterdag)ochtend: nuttig én gezellig.
Vorig jaar konden we dit project, vanwege de pandemie, niet uitvoeren, maar dit keer mogen we het programma meerdere keren spelen:
Op zondag 26 juni in de ochtend om 10.30 uur in Verpleeghuis Weijtendaal, Slotpark 1 te Wijhe (besloten)

In de middag van 26 juni om 14.30 en om 15.30 uur bij Theehuis Oldeniel 
Verder geven we enkele (besloten) concerten in Zwolse zorginstellingen (zie agenda).

project 6

Notenkraker
Tijdens dit project spelen we bekende melodieën uit de Notenkraker van Tsjaikovsky. Bij het concert in januari zal hierop gedanst worden door balletdansers van Dansstudio Maschenka en wordt het sprookje van de Notenkraker en de Muizenkoning verteld door Susan Overweg.

De componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (1840-1893). Over deze Rus valt veel te vertellen, o.a. dat hij een depressieve aard had, dat hij zijn huwelijk met een voormalig studente de grootste vergissing noemde (hij was homoseksueel), dat hij van macroni hield, een bewonderaar van Mozart was en en dat zijn muziek door Russische collega’s (het zg. Het Machtige Hoopje) als (te) westers werd bestempeld. Tsjaikovski had een hekel aan zijn eigen beroemde Ouverture 1812: hij moest het componeren in opdracht van de tsaar, maar het oorlogsonderwerp (de Russische overwinning op Napoleon) stond hem totaal niet aan.
Hij schreef prachtige muziek, waaronder de balletmuziek van De Notenkraker. Klarinjo gaat dit spelen. Het wordt bijzonder en mooi! We voeren 2x uit op 9 april 2022. 

september 2022 – 2023

project 8

project 8A

Mazzeltov!
Na de zomervakantie zijn we gestart met het project: Mazzeltov! Hierbij staat het spelen van joodse muziek centraal. Zeer populaire klezmermuziek, die meestal een feestelijk karakter heeft, maar we spelen ook muziek van joodse componisten, bijvoorbeeld George Gershwin. Op het programma staan werken als Somewhere over the Rainbow en muziek uit Fiddler on the Roof. En natuurlijk een paar klezmerstukken, waaronder The Blessing Nigun, Ot Azoy, Fon der Choope en Khosn Kale Mazel tov!

Finale Mazzeltov!
Het slot van ons Mazzeltovproject wordt gevormd door een optreden samen met zangeres Lucette van den Berg. Samen met haar geven we een concert in de Zwolse Oosterkerk.

Lucette van den Berg is één van de toonaangevende stemmen van de nieuwe generatie Jiddische zangeressen. Ze heeft opgetreden in theaters, concertzalen en op festivals in Europa en Noord-Amerika. Zij wil de Jiddische muziek niet alleen laten horen in al haar pracht, maar ook verder ontwikkelen. Met Lucette brengen we o.a. de werken Tantst tantst Yidelekh, Tum Balalaika en de Yiddish Fantasy ten gehore.

project 8B

Muziekestafette in Heino
Een klein deel van ons ensemble speelt bij de muziekestafette in Heino. Dit evenement vindt jaarlijks plaats al vanaf 2011. In de estafette wordt steeds het dirigeerstokje overgedragen aan een volgende muziekgroep. Het duurt 2 dagen (7 en 8 oktober). Wij zijn uitgenodigd om op 8 oktober mee te spelen tussen 20.20 en 20.40 uur. Daar is al een klein stukje Mazzeltov te horen en beleven. Naast allerlei andere mooie muziekactiviteiten. Voor meer informatie: kijk op de website van dit evenement

project 8C

Samenspelen in Groningen met 3 klarinetkoren
Op 17 december 2022 speelt Klarinjo samen met het orkest Lucky Clarinets (Sneek) en met Clarinets Unlimited. We zijn te gast in Groningen bij Clarinets Unlimited en we gaan samen spelen met Fie Schouten. Zij neemt Femke van den Berg, een van haar studenten, mee om het Bass Clarinet Double Concerto van Jonathan Russell uit te voeren. Een super modern en uitdagend stuk, waarvoor in de voorbereiding de 3 koren zelf studeren.

Op 17 december spelen we eerst de hele dag samen en daarna sluiten we af met een klein concert te Groningen.
Wil je meespelen? Neem contact op via info@klarinjo.nl.

project 5: juni – juli 2021

Circado
Tijdens dit korte project richten we ons op 1 muziekstuk: De Rivier van Eef van Breen. Het is speciaal voor Klarinjo gearrangeerd door Tjeerd Barkmeijer. We gaan het spelen tijdens Circado: is een theatrale muziekwandeling in het gebied Spoolde (voor wie bekend is in Zwolle: de start is in Park Het Engelse Werk). Tijdens een wandeling van ca. 6 kilometer hoort het publiek muziek, tekst en geluidseffecten en ziet het de scènes van de voorstelling. Tientallen musici en acteurs doen mee om van Circado een groot succes te maken. Klarinjo zal samen met acteurs op een bijzondere plek het Rivierlied laten zien en horen. Klik HIER voor meer info. Meedoen: info@klarinjo.nl.

project 4: februari – juni 2021

Zomers
Het thema voor het 4e project is: ‘Zomers’. Op het programma staan mooie stukken met een positieve uitstraling. Enkele titels: Summertime, Sweet Caroline, Cadiz, Sommarsung, La Bamba en Blue, Sweet & Swing. De repetities zijn (zo lang als nodig is) online. Op 28 augustus sluiten we het project af met een repetitiemiddag.

project 2: januari – juni 2020

Online!
Vanwege de pandemie repeteren we vooral veel online. Klarinettisten vanuit het hele land en zelfs uit Frankrijk, Duitsland en Canada spelen met ons mee! 

project 3: september 2020 – januari 2021

Tinnen Soldaatje
We spelen een programma dat toegankelijk is voor kinderen, maar zeker niet kinderachtig is! Op het programma staan o.a. Het Tinnen Soldaatje en een stuk waarbij de klarinetgeschiedenis aan de orde komt. Aan deze werken wordt meegewerkt door een verteller (Christa Nijland). Het programma wordt uitgevoerd tijdens de Kinderboekenweek op zaterdag 3 oktober 2020 (meerdere korte concerten).

Hierna gaan we aan de slag met een programma met walsen: van zowel bekende klassieke componisten, als meer eigentijdse walsen (bijv. jazz, pop). In november houden we een studiedag. Het project wordt op zondag 17 januari 2020 afgesloten met een nieuwjaarsconcert, samen met dansers!

project 1: september – december 2019

We werkten toe naar deelname aan de succesvolle Houtdag op 30 november 2019 en vormden de basis voor de klarinetgroep die zich liet  horen tijdens het Zwolse evenement Kerst speel je Samen, 15 december 2019. Tijdens de Houtdag speelden we samen met klarinetgroepen uit Groningen en Amersfoort en we voerden het 1e klarinetconcert van Karl Stamitz uit, samen met solist Arjan Eek (op buxusklarinet!). Kijk in de agenda voor meer details.


@