over ons

Klarinjo!

Klarinetensemble Klarinjo is een Zwols klarinetensemble (medio 2019 gestart) dat op projectbasis werkt. Dat betekent dat we steeds gedurende een paar maanden aan een bepaald programma (rondom een thema) werken, dit laten we op meerdere plekken in en buiten Zwolle horen. Vaak is er samenwerking met andere ensembles, solisten, een verteller, dansers etc. Elk project is uniek en bijzonder.
In haar korte bestaan is Klarinjo gegroeid van 12 naar 20 vaste spelers. Dit zijn klarinettisten van jong tot oud(er), van allerlei niveaus en spelend op verschillende klarinettypes. 

Nieuwe mensen kunnen 1 of 2 x meedoen met een repetitie om te kijken of Klarinjo bij hun past. Daarna kunnen ze instromen via een project. Na het project kunnen ze aangeven of ze vaste speler willen worden of dat ze stoppen.

Wil je graag meedoen, maar kun je niet elke week komen? Neem contact op, we komen er samen uit. Wil je graag bas- of altklarinet spelen? We kijken samen wat er mogelijk is als je zelf niet zo’n instrument hebt.

De naam Klarinjo is afgeleid van het muziekstuk Un Karinjo. Dat was een van de eerste werken die het ensemble speelde, nadat dit (vanuit Curaçao) werd toegestuurd door Art Marshall. Un Karinjo – waarin ook de voornaam van onze dirigent terugkomt! – betekent: een aardigheidje. Deze wals maakte ons direct bij de start vrolijk en vastberaden om er steeds weer een muzikaal feestje van te maken!

Hoe Klarinjo werkt 

Klarinjo! is een open ensemble waarbij veel gebeurt en veel mogelijk is. De repetities worden gekenmerkt door: aandacht voor de muziek, samenspel, ingaan op details zoals zachter en sterker spelen en betekenis van aanwijzingen in de muziek, maar ook: beter worden in wat je doet, humor en rust, maar beslist niet saai.

Er is respect en aandacht voor elkaar en veel mogelijkheid voor eigen inbreng. In de pauze en na de repetitie is er tijd om bij te kletsen. In elk project spelen we nieuwe muziek en richten we ons op andere doelen. Kijk voor een overzicht van wat Klarinjo in de afgelopen jaren heeft gedaan, bij projecten

dirigent van Klarinjo: Karin Vrieling

Karin Vrieling is een zeer ervaren klarinetdocent en dirigent. Ze heeft op veel plekken lesgegeven, maar sinds 2010 alleen nog in haar eigen lespraktijk in Zwolle, via het docentencollectief Dubbelgreep, waar ze ook coördinator is. Vanaf 2023 is Karin als klarinetdocent verbonden aan het Muzisch Centrum te Emmeloord.

Ze is ruim 20 jaar dirigent van het Groninger ensemble Clarinets Unlimited, speelt samen met accordeon en fluit in het Arwen Ensemble en speelt regelmatig  met andere musici samen, zoals in het professionele klassieke orkest Zwolle Musica Michaelis. Karin is oprichter en eindredacteur van het tijdschrift de Klarinet (voor Nederlandse en Belgische klarinettisten). In de zomer van 2019 startte Karin met het Zwolse Klarinetensemble Klarinjo.

Bestuur

Sinds 11 februari 2022 is Klarinjo een formele rechtspersoon: de stichting Klarinjo. Het bestuur bestaat uit: Margreet de Jong (voorzitter), Annemarie Sluiman (penningmeester) en Ria Marteijn (secretaris). Karin Vrieling, dirigent, is als adviseur aan het bestuur toegevoegd.

Locatie

Klarinjo repeteert elke maandagavond in Zwolle. Locatie: gebouw Domusica aan de Radewijnsstraat 10. Een gebouw waar elke dag volop muziek klinkt: er wordt muziekles gegeven en er zijn repetities van koren, ensembles en orkesten. En niet onbelangrijk: er is de mogelijkheid om koffie/thee te drinken en bij te kletsen in de pauze. 


@